Verkeerde loopbaankeuze? Er is altijd ruimte voor verandering!

Loopbaankeuze

Kun jij je het nog herinneren? Als kind vertelde je vol zelfvertrouwen wat je later, als je groot zou zijn, wilde worden. Brandweer, prinses, chirurg, topvoetballer. In de meeste gevallen bleek dit een utopie te zijn, maar dromen kan nooit geen kwaad. Dat dromen ging bij Lieke (40) al op een vrij vroege leeftijd weg. In haar gezin stond stabiliteit en zekerheid hoog in het vaandel. 'Daar is natuurlijk niets mis mee, maar daardoor verlegde ik mijn focus naar wat het meest zou opleveren, in plaats van waar ik me het gelukkigst door voel...' Loopbaancoaching hielp Lieke andere keuzes te maken.

Goed onderhouden

Lieke vertelt: 'Mijn ouders hebben allebei altijd goed verdiend. Daardoor hadden we een best luxe leven. Veel vakanties, leuke uitstapjes en cadeautjes. Ik mocht zeker niet klagen. Maar omdat mijn ouders zelf altijd hard hebben gewerkt om deze levensstandaard te onderhouden, wilden ze hetzelfde voor mij en mijn broer. Ons is altijd meegegeven dat werk er is om je brood mee te verdienen. Vrijuit dromen, nadenken over waar je echt gelukkig van wordt, dat deden we niet echt.'

Veilige keus

Met de lessen van haar ouders in haar achterhoofd, koos Lieke voor een juridische studie. Haar passie voor het werken met kinderen zette ze op een laag pitje. Daar waren niet de doorgroeimogelijkheden en stabiliteit in te vinden, is wat ze altijd had meegekregen. Daarom rondde ze netjes de studie af. 'Toen ik klaar was met mijn studie, rolde ik eigenlijk gelijk in het vak. Ik kreeg een baan aangeboden bij een bank en ging vanaf dat moment te werk als jurist.'

Ongelukkig gevoel

De baan verdiende goed en Lieke had een vast contract met mooie voorwaarden. Toch voelde er iets niet goed. Steeds vaker kwam Lieke uitgeblust thuis en merkte ze tegenzin op wanneer ze 's ochtends naar werk moest. 'Ik liep tegen het eind van mijn latijn en wist dat ik niet te lang door moest lopen met deze gevoelens. Dat zou alleen maar voor meer ellende zorgen. Maar ook vond ik het doodeng om iets te veranderen. Toch besloot ik eindelijk voor mezelf te kiezen en ontslag te nemen. Weg van mijn veilige basis en op zoek naar een nieuwe uitdaging.'

Jezelf leren kennen

'Dat is een ontzettend lastige periode geweest. Want nu mijn zekerheden wegvielen, wat wilde ik dan echt? Welke uitdaging wilde ik aangaan en waar lagen eigenlijk mijn talenten? Omdat ik nooit had gezocht naar wat ik echt leuk vond, wist ik niet goed wat voor loopbaankeuzes ik nu moest gaan maken. Daarom schakelde ik de hulp in van Esther Uitman-van der Leest. Samen zijn we gaan ontdekken waar mijn passie lag en waar ik energie van kreeg.'

Veranderingen ondergaan

Esther: 'In Liekes situatie was het vooral belangrijk om zichzelf te leren kennen. Dat betekende veel aandacht besteden aan zelfreflectie. Ontdekken waar je nog meer goed in bent, maar ook waar je knelpunten liggen. Dit soort zaken maakten we inzichtelijk aan de hand van de ACT-meting. Dat inzicht zette al veel in gang. Zo was het mooi om te zien hoe Lieke door het proces heen veranderde. Zodra we over werk begonnen, kwam er steeds vaker een glimlach tevoorschijn. En dat was al een hele belangrijke nieuwe gewaarwording.'

Heel veel zin in

'Lieke concludeerde uiteindelijk dat haar passie bij de zorg lag, specifiek in zorg voor kinderen. Om hiermee aan de slag te kunnen, was er wel weer inspanning nodig op gebied van studie.' Lieke vertelt dat dit haar niet kon weerhouden. 'Ik ben juist enorm blij dat ik eindelijk stappen heb kunnen zetten in de richting van meer voldoening en plezier in mijn werkende leven. Daar heb ik alleen maar heel veel zin in!'

Ontmoet Esther

L'Estro armonico is ontstaan uit een passie voor mensen. Volwassenen en jongeren kunnen hier terecht om tot nieuwe inzichten te komen. Wil jij graag aan de slag met jezelf? Neem gerust contact op!

DEEL DIT ARTIKEL