Hoe maak je een carrièreswitch als je werk je alles is?

carriereswitch

In Nederland koppelen we vaak een stukje van wie we zijn aan wat we doen, zeker als het op ons werk aankomt. Maar als je niet op je plek zit en je werk je meer energie kost dan dat het je geeft, maakt dit het moeilijk om van baan te wisselen. Zo blijf je tegen je grenzen aan lopen en kan een burn-out op de loer komen te liggen. Esther Uitman-van der Leest, van L'Estro armonico, vertelt dat het vaak niet nodig is om een grote carrièreswitch te maken. 'Het gaat om accenten, soms is een kleine aanpassing in je werk of een andere functie in dezelfde branche al genoeg om weer echt plezier in je werk te krijgen en je positieve energie te behouden.'

Is je baan je leven?

We moeten allemaal op een manier ons brood kunnen verdienen. Dat is waar we het grootste deel van de week dan ook aan besteden: iemand die voltijd werkt, besteedt een flink deel van zijn of haar tijd op de werkvloer. Voor veel mensen staat werken dan ook centraal in hun leven. Als je jezelf aan iemand anders voorstelt, is het werk een van de eerste dingen waar mensen naar vragen. Hoe heet je, en wat doe je? Je zegt vaker dat je dokter, winkelmedewerker of journalist bént, in plaats van dat je wérkt als dokter, medewerker of journalist. Je zou jezelf natuurlijk ook kunnen omschrijven aan de hand van je hobby's, maar toch hoor je weinig mensen iets zeggen in de trant van 'Ik ben pianospeler en daarnaast ben ik accountant.' Werk komt op de eerste plaats te staan.

Als het wegvalt

In Nederland koppelen veel mensen hun werk op deze manier aan wie ze zijn. Daar zit een probleem. Als je werk bijvoorbeeld onverwacht wegvalt, kun je daarna zelf in een zwart gat terechtkomen. Nu heb je niets interessants over je werk meer om over te vertellen, nu heb je overdag niets meer om aan te bouwen. Met je baan valt ook een stukje van je identiteit weg. Als je dokter bent, maar niet meer werkt als dokter, wat blijft er dan over?

Zit je wel op je plek?

Kritiek op je werk kan soms heel persoonlijk aanvoelen. Zelfs al doe je je uiterste best om alles zo goed mogelijk te doen, het lukt maar niet om tevreden te zijn met je resultaten. Het kan zijn dat je niet op je plek zit. Geschikt werk hoort je energie te geven en je in je kracht te zetten. Als je jezelf iedere ochtend uit bed moet trekken om op tijd op kantoor te verschijnen, is het misschien goed om na te denken over een functie of een baan die beter bij je past. Dit kan best lastig zijn. Als je jezelf jaren als het één hebt gezien, is het moeilijk om het andere te overwegen. Het is bijna alsof je zelf dan ook moet veranderen.

In je kracht komen te staan

Toch vertelt Esther Uitman-Van der Leest van L'Estro armonico dat een grote verandering in je carrière niet direct de oplossing hoeft te zijn. Je verandert zelf immers niet als je aan een andere baan begint. De vraag is hoe je juist in een positie terecht kunt komen waarin je jouw krachten kunt benutten, waardoor je weer met plezier aan het werk gaat én aan het eind van de dag met positieve energie weer naar huis gaat. Met behulp van een analytische competentietool, de ACT®-meting, kun je in zeer korte tijd scherp zicht krijgen op jouw talenten en je natuurlijke kracht; wat kun je nog optimaal ontwikkelen en waar krijg je echt energie van? Aan de hand van die uitkomsten is direct helder in hoeverre je huidige baan die talenten benut of in welke functie je juist wel je talenten kwijt kan. Zie je zo'n meting naar je talenten wel zitten? Neem dan contact op!

DEEL DIT ARTIKEL