Beginnend leiderschap: hoe vind je je eigen weg?

Beginnend leiderschap

Leidinggeven is een vak apart en niet iedereen heeft er een natuurlijk talent voor. Hoe jij het beste leiding kunt geven, is vaak erg persoonlijk. Er bestaan allerlei handleidingen en technieken, maar dit klakkeloos volgen hoeft automatisch voor goed leiderschap te zorgen. Belangrijk is om te ontdekken wie jij als leider bent. Als startende leidinggevende kan dit nog een groot vraagteken zijn. Esther Uitman-van der Leest van l’Estro armonico helpt jou graag verder bij deze zoektocht.

Zoekende

Wanneer je net begint met een leidinggevende functie, is de kans groot dat je nog zoekende bent. Je krijgt te maken met een andere kant van het werk naast alleen een bepaalde taak uitvoeren. Er komt een team waar je voor moet staan, je moet overzicht kunnen houden tijdens drukte en je hebt een steunende rol. Het is veilig om terug te vallen op eventuele regels en technieken, maar dit is in de praktijk niet altijd de beste manier waarop jij kunt leidinggeven. Het risico is dat je je te veel vasthoudt aan die kaders en daardoor je eigen talenten en eigenschappen vergeet.

Eigen weg vinden

Het mooie aan het zijn van een startende leidinggevende, is dat je nog alle kanten op kunt. Je werkwijze is nog niet in steen gebeiteld, dus kun je nog veel groei doormaken. Om je eigen weg te vinden in leidinggeven, is heb belangrijk naar jezelf te kijken. Waar liggen jouw talenten? Welke kwaliteiten heb jij? Waar haal je je energie uit en hoe kun je dit ook weer overbrengen? Door inzicht te krijgen wie jij bent als mens, zal dit automatisch ook zijn vruchten afwerpen in je werk.

In je kracht staan

Veel mensen vinden het best lastig om de talenten en kwaliteiten te ontdekken. Begrijpelijk, want reflecteren vergt moeite, energie en zelfkennis. Coach Esther Uitman-van der Leest helpt jou graag verder om hieraan te werken. ‘We gaan samen in gesprek om te kijken waar je talenten en kwaliteiten liggen. Wat ik hier graag mee wil bereiken, is dat jij als leidinggevende in je kracht komt te staan. Je kunt op de werkvloer met zekerheid bepaalde acties uitvoeren en communiceren met je werknemers.’

Teamverband

Naast de persoonlijke begeleiding bij leiderschap, kan het ook in teamverband uitgevoerd worden. Esther: ‘Of je nu beginnend leidinggevende bent of al ervaren, in een team doe je het nooit alleen. Maar ook werk je vaak samen met een MT. Wanneer je als MT ziet dat er nog steeds (onbenutte) groeimogelijkheden zijn, ben je ook van harte welkom. Door dit teamtraject leer je over jezelf en van elkaar. Iedereen is verschillend, en dat is juist zo waardevol! Dat kan bijdragen aan een gelukkige en succesvolle organisatie.’

Over L’Estro armonico

Na gewerkt te hebben als leraar en ervaring op te hebben gedaan als leidinggevende, wilde Esther Uitman-van der Leest uit passie voor de mens anderen helpen. ‘Het begeleiden van individuen, teams en organisaties is een grote passie geworden. Zo begeleid ik volwassenen, maar ook jongeren zijn van harte welkom bij mij. Ik kan helpen bij onzekerheden wat betreft je studie of wanneer je je draai maar niet weet te vinden in de werkende wereld.’ Ben jij geïnteresseerd in persoonlijke of gezamenlijke coaching? Neem dan contact op, dan kun je vrijblijvend contact opnemen.

DEEL DIT ARTIKEL