Afgestudeerd? Tijd voor de volgende stap!

Afgestudeerd

Eindelijk ben je na al die jaren afgestudeerd. Aan al die examens, begrippen die gestampt moesten worden en die eeuwige presentaties is nu echt een einde te komen. Maar eenmaal met het papiertje in je hand, sta je voor een nieuwe, spannende uitdaging: het werkleven. En dit brengt weer hele nieuwe vraagstukken met zich mee, wat voor spanningen en druk kan zorgen. Esther Uitman-van der Leest staat je graag bij met haar coachingtraject.

Studiebubbel

Tijdens het studeren ligt je focus volledig op het behalen van het volgende studiejaar of tentamen, in plaats van het bedenken wat er na je studietijd komt. Eigenlijk kom je terecht in een soort studiebubbel. Je stort je volledig op het vergaren van kennis, het voltooien van de opleiding en alles wat daar voor nodig is. Heel begrijpelijk dat je in deze periode er niet aan toekomt je te richten op je loopbaan. Maar voor je het weet is de eindstreep alweer in zicht.

Onzekere tijd

Daardoor is voor veel afgestudeerden de tijd na de studie onzeker en beangstigend. In sommige gevallen kiezen jongeren weliswaar een vak waar ze ook een carrière in willen beginnen, maar vaak is een studie alleen een richting, geen beroepsopleiding. Om dan te weten welke baan je precies wilt of zoekt is een lastige taak. Wat vind je eigenlijk echt leuk om iedere dag te doen? Waar moet je beginnen, want er zijn zeeën aan mogelijkheden. Uit angst voor het maken van een verkeerde keuze, zijn veel jongeren geneigd in de afwachtende stand te blijven. Ze hopen dat er komt vanzelf iets op hun pad komt. Soms is dat zo, maar het is veel prettiger zelf actief op zoek te kunnen en gebruik te maken van je talenten en kennis.

Keuzes maken

Wanneer je het lastig vindt om doelgericht met je carrière te beginnen, kan het prettig zijn dit op te breken in kleinere stapjes. Start met één simpele taak. Probeer te achterhalen waar jij energie van krijgt. Dit kan volledig aansluiten op je opleiding of juist iets heel anders zijn. We zijn vaak geneigd de veilige route te kiezen. Hierbij kijken we naar de opbrengst van het werk of waar het meeste werk in valt te vinden. Maar om te kunnen genieten van je werk, erin door te kunnen ontwikkelen en je energiek te voelen, is het ontzettend belangrijk dat deze baan aansluit op jouw talenten en interesses. En de grap is: als je iets leuk vindt, ben of word je er ook vaak goed in!

Gedachtes onder controle

De eerste stappen zetten in je loopbaan is een spannend en soms moeizaam proces. Mogelijk spoken er allerlei belemmerende of angstige gedachtes in je hoofd rond. Om je gedachtes, wensen en talenten op een rijtje te krijgen, helpt Esther Uitman-van der Leest van L’Estro armonico je graag. Aan de hand van coaching kun je meer grip krijgen op de bron achter deze gedachtes, waardoor er ruimte ontstaat om helder te kunnen nadenken en analyseren welke stappen je wilt zetten. ‘Samen brengen we verschillende vraagstukken in kaart’, vertelt Esther. ‘Door deze vragen één voor één te beantwoorden, ontwikkel je een nieuw zelfinzicht en een richtlijn voor de toekomst. Want als je weet wat je kan en waar je energie van krijgt, geeft dat zelfvertrouwen voor de toekomst. Dan durf je ook verantwoordelijkheid voor je keuze te nemen.’

Eigen nieuwsgierigheid

‘Jong zijn heeft zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat jongeren een natuurlijke nieuwsgierigheid hebben naar zichzelf. Er valt ook nog zoveel te ontdekken en te ontwikkelen. Ik coach daarom afgestudeerden, maar ook scholieren of startende ondernemers die op zoek zijn naar zichzelf. Bovendien kan ik ook helpen bij leiderschapsontwikkeling, team- en organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.’ L’Estro armonico is ontstaan uit een passie voor mensen. ‘Het is daarom altijd het doel om mensen met zichzelf kennis te leren maken en te kunnen zeggen: ‘dit is wat ik echt het liefst doe in mijn leven’.’

DEEL DIT ARTIKEL